Personer

Harald Harald Blåtand
Kongesøn af Gorm den gamle og Thyra Danebod. Regerede fra ca. 958 – 987. Harald Blåtand opførte foruden monumentområdet i Jelling også broen over Ravning Enge og fire store ringborge i Danmark. På den store Jellingsten kan man læse, Harald Blåtand så sig selv, som den der gjorde danerne kristne og samlede riget. Harald Blåtand døde i Jumne efter et opgør med sin søn Sved Tveskægs oprør mod ham. Det siges at Harald er begravet i Roskilde Domkirke.
Svend Svend Tveskæg
Søn af Harald Blåtand. Svend gjorde oprør mod sin far, og regerede Danmark formentlig fra sin fars død i 987 frem til sin egen død i 1014. Svend var gift med Gunhild og sammen fik de døtrene Gyda og Santslaue samt sønnerne Harald den 2. Knud den Store, der begge senere blev konge. Svend regnes for at stå bag krigen mod England, der førte til en erobring af landet.  Han betragtes tillige som en meget dygtig hærføre, der gjorde den danske hær til tidens mest effektive blandt andet ved at lade sine folk uddanne til soldater i uddannelseslejre bygget til formålet. Svend Tveskæg blev bisat i York og senere overflyttet til Roskilde Domkirke.
Biskop

Biskop:
Den øverste leder af præster og kirker inden for et større område. Biskoppen bestemmer over kirkerne og præsterne i området.

Hird

Hird
Hirden var blandt kongens livvagter. De var dygtige krigere, som havde svoret kongen troskab. Man sagde, at de var håndgangne. Det betød, at de havde lovet at tjene kongen mod at få del i plyndringer, skatter og den jord, som kongen ejede.

Personer
  Liste over alle personer
     

 

ForsideRammebog og læsehæfteRepetitionsøvelserKAPFormidlingsopgaverJelling i dag