Personer

Harald Harald Blåtand
Kongesøn af Gorm den gamle og Thyra Danebod. Regerede fra ca. 958 – 987. Harald Blåtand opførte foruden monumentområdet i Jelling også broen over Ravning Enge og fire store ringborge i Danmark. På den store Jellingsten kan man læse, Harald Blåtand så sig selv, som den der gjorde danerne kristne og samlede riget. Harald Blåtand døde i Jumne efter et opgør med sin søn Sved Tveskægs oprør mod ham. Det siges at Harald er begravet i Roskilde Domkirke.
Asmund

Asmund:
En fiktiv figur. Asmund er enten en høvding eller en stormand. Asmund har været utilfreds med Harald Blåtands måde at regere landet på, eller også har han selv ønsket sig mere magt og indflydelse. Uanset har han været i gang med at lægge planer i mod kongetronen.  

Hird

Thorbjørn

En fiktiv figur. Thorbjørn er kriger og er ansat ved kongen. Kun 1 ud af 8 vikingemænd har sandsynligvis været kriger. Det har kun været de vigtigste krigere, der havde råd til et sværd og der var langt fra alle mænd, der bar våben i vikingetiden. Som kriger har Thorbjørn fået betaling for sit arbejde.
Hird

Hird
Hirden var blandt kongens livvagter. De var dygtige krigere, som havde svoret kongen troskab. Man sagde, at de var håndgangne. Det betød, at de havde lovet at tjene kongen mod at få del i plyndringer, skatter og den jord, som kongen ejede.

Bønder

Bønder:
Bønderne udgjorde vikingesamfundets midte. Der var stor forskel på, om bonden var fri og selv ejede sin jord, eller om han jordløs landarbejder – og dermed længere nede i hierarkiet.

Soldater

Soldater:
Harald Blåtands vikingehær bestod dels af ”indfødte” danske soldater men også af udenlandske soldater – muligvis lejesoldater. Arkæologer fra Aarhus Universitet regner med, at soldaterne enten har været fra et område syd for Østersøen eller måske endda fra det sagnomspundne Jomsborg.

Personer
  Liste over alle personer
     

 

ForsideRammebog og læsehæfteRepetitionsøvelserKAPFormidlingsopgaverJelling i dag